Jednakże nie jest to jej jedyne zastosowanie.

Witamina C to jeden z ważniejszych składników który niezbędny jest do dobrego funkcjonowania organizmu. Witamina C znana jest przede wszystkim jako metoda na zwiększenie naszej odporności w czasie przeziębień. Natomiast nie jest to jej jedyne zastosowanie. Prócz szeroko pojętej medycyny, witamina ta jest dość istotna w kosmetyce. Dlatego, że wspomaga tworzenie kolagenu, posiada także dużo przeciwutleniaczy, które znacznie opóźniają procesy starzenia. Wyróżnić możemy witaminę C prawo a także lewoskrętną. Ta druga, czyli mówiąc inaczej kwas l-askorbinowy jest uznawana za lepiej przyswajalną dla organizmu a także najskuteczniejsza w leczeniu wszelakiego typu schorzeń, chociaż lekarze twierdzą, że to tylko taki chwyt marketingowy i każda odmiana witaminy C jest wartościowa. Należy natomiast pamiętać, że witamina C jest bardzo wrażliwa na różnego typu obrabianie. Zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura może doprowadzać do niszczenia jej właściwości, dlatego też warto pamiętać, ażeby przykładowo nie dawać cytryny do gorącej herbaty czy innego gorącego napoju. Najlepiej przyjmować surowe, świeże i nie przetwarzane owoce i warzywa. Wbrew powszechnym przekonaniom to nie cytryna jest największym źródłem tej witaminy. Najwięcej witaminy C znajduje się w dzikiej róży, porzeczce czy natce pietruszki. Dlatego że nadmiar witaminy C jest wydalany z naszego organizmu z moczem i potem, pod żadnym pozorem nie możemy dopuścić do jej przedawkowania.

Zobacz więcej: kwas l-askorbinowy